Muutama kuukausi sitten sain maistella Kissakalan luona herkullista kakkua ja pitihän sitä itsekin tehdä tässä vähän aikaa sitten. Kakusta saa helposti gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia keksejä. Itse käytin Semperin puhdas kaura -digestivekeksejä, jotka siis sisältävät kauraa, mutta useimmat keliakiaa sairastavat voivat kauraa syödä (parasta kuitenkin kysyä etukäteen!). Huomaa, että paketissa pitää lukea puhdas kaura oli kyse sitten kekseistä tai esim. kaurahiutaleista. Tai pohjaan voi käyttää kääretorttulevystä leikattua pyörylää niin kuin tein tässä kakussa ja gluteenittomassa versiossa käytä vehnäjauhojen tilalla esim. perunajauhoja tai gluteenittomia jauhosekoituksia. Kakun voi sitten myöhemmin kesällä koristella nimensä mukaisesti tuoreilla mustikoilla ja vadelmilla, kun niitä saa, mutta kävivät mansikatkin tosi hyvin =P Käytin irtopohjavuokaa, joka halkaisija oli 20 cm.

1670894.jpg

Hyydytetty kuningatartorttu

Pohja:
150 g Semperin puhdas kaura -digestivekeksejä
75 g Oivariini 60 %

Täyte:
8 liivatetta
1 prk kuningatar-Pilttiä
2 dl vaniljajugurttia
1 prk Sunnuntain tuorejuuston tyyppistä kasvisrasvavalmistetta (makuna kuningatar)
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
½ dl voimakasta sekamehua

Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle sopivan kokoinen leivinpaperin pala. Murskaa keksit, helpoiten käy esim. laittamalla keksit ison pakastuspussin sisään ja kaulimella tai esim. juomalasin syrjällä "ajelemalla" keksit hienoksi. Sekoita keksimurska pehmeän rasvan kanssa ja taputtele massa vuoan pohjalle. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Sekoita tuorejuusto, Piltti, jugurtti ja sokeri keskenään. Vaahdota kerma ja sekoita varovasti tuorejuustoseokseen. Kuumenna mehu esim. mikroaaltouunissa, purista liivatteet vedestä, liuota kuumaan mehuun. Anna jäähtyä noin minuutin ajan. Kaada liivateseos hitaasti ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta ja peitä vuoka esim. suurella pakastuspussilla. Anna hyytyä jääkaapissa muutamia tunteja tai yön yli. Irrota reuna varovasti, käytä esim. veistä apuna irrotukseen. Siirrä tarjoiluvadille ja koristele esim. vaahdotetulla Flora vispillä ja tuoreilla marjoilla.

1670896.jpg

Tässä näkyy paremmin tuo kauniin lilan värinen "sisusta".