sunnuntai, 27. elokuu 2006
Maalaisleipä
Maalaisleipä 2 kpl
3 dl kädenlämpöistä vettä
½ pakettia tuorehiivaa (25 g)
1 tl suolaa
1 rkl sokeria tai juoksevaa hunajaa
2 rkl ruokaöljyä tai sulaa margariinia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
1 dl vehnänalkioita
hiivaleipäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää sokeri/hunaja, suola ja öljy. Lisää kaurahiutaleet, ruisjauhot ja vehnänalkiot, sekoita. Alusta joukkoon niin paljon hiivaleipäjauhoja, että saat kimmoisan taikinan. Kohota liinan alla noin puoli tuntia. Jaa taikina kahteen osaan, vaivaa ilmakuplat pois jauhotetulla pöydällä, muotoile pyöreiksi palloiksi. Kauli pallot pyöreiksi levyiksi, joiden paksuus on 2-3 cm. Nosta leivinpaperin päälle pellille ja ota pyöreällä piparkakkumuotilla tai pienisuisella lasilla keskeltä palat pois (ks. kuva alla) ja pistele haarukalla. Anna kohota liinan alla jälleen puolisen tuntia. Paista +200 asteessa 25 minuuttia uunin toiseksi alimmalla ritilätasolla. Leipä on kypsä, kun pohjaan kopauttaessa kuuluu kumea ääni.
Yllä olevassa kuvassa leivät odottavat toista kohotusta. Ne pienet sämpylän näköiset ovat leipien "reiät", paista ne siinä samalla kovakuorisiksi sämpylöiksi.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.