Yleensä haluan itse tekemääni leipään muutakin kuin pelkkää vehnäjauhoa, mutta tämä on poikkeus!

172687.jpg

Focaccia-leipä   4 suurta leipää

500 g erikoisvehnäjauhoja
500 g durumvehnäjauhoja
30 g tuoretta hiivaa
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
6 dl vettä

Päälle:
tuoretta rosmariinia
(meri)suolaa
2 valkosipulinkynttä (tai enemmän maun mukaan)
oliiviöljyä

Liuota reilu puoli pakettia (n. 30 g) hiivaa kädenlämpöiseen vesitilkkaan. Sekoita joukkoon sokeri ja anna seoksen seistä hetki. Lisää loppu vesi, suola ja kaikki durumvehnäjauhot. Lisää erikoisvehnäjauhoja vähitellen niin paljon, että taikina on kimmoisaa (älä kaada kaikkia, käytä loput kaulitsemisvaiheessa pöydällä). Vaivaa taikina tasaiseksi ja pehmeäksi. Anna taikinan kohota liinan alla 30 minuuttia.

Ripota pöydälle jauhoja, vaivaa taikinasta ilmakuplat pois, jaa neljään osaan. Kauli jokainen pala isoksi kiekoksi niin, että uunipellille mahtuu kaksi leipää (paksuus noin reilu sentti). Nosta leivät leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota liinan alla jälleen 30 minuuttia. Tee sillä välin yrttiöljy. Riivi rosmariini ja hienonna veitsellä. Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa ne kulhoon, lisää hienonnettu rosmariini ja kaada päälle oliiviöljyä (suhteessa 1 osa yrttejä ja 3 osaa öljyä). Levitä yrttiöljyä kohonneiden leipien päälle lusikalla tai pullasudilla, painele leipiin peukalolla koloja ja ripottele (meri)suolaa päälle. Paista +200 asteessa noin 15 minuuttia.

Suolana käytin tässä hienoa merisuolaa. Rosmariinin määrää on vaikea sanoa, enemmänkin ehkä olisi voinut laittaa, hienonnettuna sitä oli ehkä 3 ruokalusikallista. Suolaa kannattaa ripotella varovaisesti, ettei lopputulos ole suolakuorrutteinen leipä, vaikka se olennainen osa onkin. Valkosipulia voi laittaa enemmänkin, näillä kahdella kynnellä sen maku tulee miedosti taka-alalla.