Lauantaina oli kahvikestit ihan muuten vaan. Kaikki leivonnaiset ovat gluteenittomia. Muistathan jauhottaa kakkuvuoan gluteenittomalla "tuotteella", esim. gluteeniton jauho, gluteeniton korppujauho, pähkinäjauhe, kookoshiutaleet yms. Samoin pizzan levitykseen jauhotetuin käsin, muista käyttää gluteenitonta jauhoa. Muffinssien ohje on sama kuin Nopeissa muffinsseissa (ohje täällä), mutta tietysti jauhot ovat tässä gluteenittomia.

188659.jpg

Takana vasemmalla porkkanaleipää, täytteenä kylmäsavulohta ja tilliä, takana oikealla ananas-kookosmuffinsseja, edessä vasemmalla jauhelihapizzaa ja edessä oikealla hasselpähkinäkakkua (murustettu kulhoon, lisäksi 20 %:sta "kermaa" maustettuna kaakaolla ja pikakahvijauheella).

Gluteeniton porkkanaleipä pannulla

3 dl vettä
2 dl hienoksi raastettua porkkanaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
1 pussi kuivahiivaa
½ dl margariinia pullosta
3 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta (esim. Sunnuntai)

Pinnalle:
seesaminsiemeniä

Täyte:
voitele margariinilla halkaistut palaset
kylmäsavulohta viipaleina n. 150 g
tilliä

Kuori porkkana ja raasta hienoksi raasteeksi. Riko kananmuna pikkukulhoon ja riko rakenne haarukalla. Mittaa jauhoseokset kulhoon ja sekoita kuivahiiva niiden joukkoon. Kuumenna vesi reilusti kädenlämpöiseksi (+42 astetta), lisää porkkanaraaste, kananmuna, suola, siirappi ja jauhoseos sekä huoneenlämpöinen margariini. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille ja levitä taikina tasaiseksi noin 30 x 25 cm levyksi. Ripottele halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä (ripottele ne tässä vaiheessa, että tarttuvat kiinni). Anna kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia. Paista +225 asteessa uunin keskitasossa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä, leikkaa annospaloiksi, halkaise ja täytä. Leipä on haurasta, käsittele varoen. (Ohje on Sunnuntain.)

Gluteenittomat ananas-kookosmuffinssit  n. 18 kpl

3½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoa (esim. Sunnuntai)
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
2 kananmunaa
100 juoksevaa margariinia pullosta (tai sulatettua ja jäähdytettyä)
1½ dl ananasmurskaa (murskaa + lientä)
1 dl kookoshiutaleita

Laita muffinssipellin koloihin paperivuoat. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ananasmurska. Sekoita toisessa kulhossa nestemäiset aineet hyvin keskenään ja lisää jauhojen joukkoon, sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinssivuokiin (täytä noin 2/3 vuoasta) ja paista +200 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.

Gluteeniton pizza:

Pohja:
1 dl perunamuusijauhetta
1½ dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Tummaa Sunnuntaita)
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa (tai 1 tl yrttisuolaa)
3-4 rkl ruokaöljyä
2 dl vettä

Täyte:
tomaatti-jauhelihakastiketta, jonka ohje on täällä
juustoraastetta
oreganoa, pizzamaustetta tms.

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin (muista käyttää gluteenitonta jauhoa!!) ohueksi pohjaksi leivinpaperin päälle pellille, ei ihan riitä koko pellin kokoiseksi. Levitä tomaatti-jauhelihakastiketta päälle tai käytä omia mielitäytteitäsi. Ripottele päälle oreganoa ja juustoraastetta. Jos käytät tuota tomaatti-jauhelihakastiketta, niin ihan koko puoli annosta ei mene tähän pizzaan (loppuosa riittää vaikka yhdelle hengelle riisin tai pastan kastikkeeksi). Paista +225 asteessa noin 15 minuuttia. (Ohje on Keliakialiiton sivuilta.)

Kulhossa olevan kakun piti alunperin olla oikean kakun muotoinen, joka on paistettu tasapohjaisessa vuoassa (kuten täytekakun pohja), halkaistu ja laitettu täytettä väliin ja päälle. Mutta kuinkas kävikään... Jo kumotessa pinta vähän repesi ja kun halkaisin, alapuoli ei pysynyt koossa. Vieraiden jo odottaessa kahvia tein pienen muutostyön, kakusta tulikin kulhoon rakennettu kakku ;) No, maku kai se on pääasia?? Alkuperäisessä ohjeessa kerma on "oikeaa" kermaa, siis kuohukermaa. Pohjaan ei tule lainkaan leivinjauhetta ja "kerma" maustetaan ainoastaan kaakaojauheella ja pikakahvijauheella (ei sokeria). Lehtileikkeessä luki, että tämä on turkulainen perinnejälkiruoka vuosisadanvaihteesta, olettaisin että siis sadan vuoden takaa ;)

Gluteeniton pähkinäkakku

3 kananmunaa
1½ dl sokeria
100 g hasselpähkinäjauhetta

Täyte + päällinen:
1 purkki Flora vispiä (20 %) tai purkki kuohukermaa
1 tl tummaa kaakaojauhetta (Van Houten tms.)
1 rkl pikakahvijauhetta

Voitele tasapohjainen kakkuvuoka ja jauhota esim. pähkinäjauheella tai gluteenittomilla korppujauhoilla. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon pähkinäjauhe. Tähän ei siis tule leivinjauhetta. Kaada taikina vuokaan ja paista +200 asteessa noin 25 minuuttia, tarkkaile välillä, ettei pääse palamaan. Kumoa kypsä kakku vadille ja anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se kaakaojauheella ja pikakahvijauheella (ei sokeria). Halkaise kakku varovasti, levitä puolet kermasta väliin, laita toinen puolikas päälle ja levitä loput kermasta päälle. Tai murustele kakku ja laita kerroksittain kermavaahtoa ja kakkumurua kulhoon.

Suolapalaa:

188660.jpg

Munakasrullaa (täytteenä kinkku, ananas ja homejuusto) ja kana-makaronisalaattia. Myös nämä olivat gluteenittomia.

Kinkku-munakasrulla

Pohja:
6 kananmunaa
4 dl maitoa
1 dl gluteenittomia vaaleita jauhoja
½ tl suolaa
1 tl yrttimaustetta (esim. oreganoa)

Täyte:
1 pussi savukinkkusuikaleita (230 g)
iso purkki ananasviipaleita (567/340 g)
1 pussi Aura-murua (150 g)

Sekoita kulhossa kananmunat ja maito, siivilöi joukkoon jauhot samalla sekoittaen. Lisää mausteet. Kaada taikina leivinpaperin päälle reunalliselle isolle uunipellille ja paista +200 asteessa noin 20 minuuttia.

Pilko ananasrenkaat pieniksi ja valuta enin neste pois.

Kun munakas on paistunut noin 20 minuuttia, ota uunista ja lisää täyte päälle ja paista vielä uunissa noin 5 minuuttia samassa uuninlämmössä kunnes juusto on sulanut. Ota uunista ja anna hieman jäähtyä. Kääri tiukalle rullalle kääretortun tapaan ja anna jäähtyä jääkaapissa. Gluteenittomista jauhoista tehdessä pohja saattaa repeillä, mutta eikös tässäkin maku ole pääasia...

Tulinen kana-pastasalaatti

250 g gluteenitonta kierremakaronia
450 g herne-maissi-paprikaa
500 g maustamattomia kanasuikaleita
1 pussi Santa Maria Hot Taco Spice Mixiä
reilu pätkä purjoa

Halkaise purjo, huuhtele ja ravista kuivaksi, suikaloi. Keitä makaroni pakkauksen ohjeen mukaan ja anna valua lävikössä. Keitä herne-maissi-paprikasekoitusta muutama minuutti vähässä suolalla maustetussa vesitilkassa ja valuta. Ruskista kanasuikaleet paistinpannulla, ripottele maustesekoitus kypsien suikaleiden päälle. Sekoita kaikki ainekset, että mauste leviää kaikkiin aineksiin ja anna maustua jääkaapissa.