Ei mikään kevyt herkku, mutta sopii juhlapäivän kahvipöytään, tämä kakku onkin tehty jokin aika sitten ennen blogin pidon aloittamista. En osaa tehdä hienoja ruusukkeita lohiviipaleista, joten koristeeksi on muotoutunut silputtu lohi ja tilli. Sitruunaviipaleetkin tietysti sopisivat koristeeksi. Kakusta saa helposti myös gluteenittoman käyttämällä pohjaan gluteenitonta näkkileipää.

223945.jpg

Hyydytetty lohitorttu

Pohja:
100 g hapankorppuja tai näkkileipää
1/4 kalaliemikuutiota
1 dl lämmintä vettä
50 g sulatettua rasvaa

Täyte:
4 liivatelehteä
300 g kylmäsavulohta (1/3 tästä koristeluun)
2 dl kuohukermaa
2 dl ranskankermaa
1 purkki raejuustoa
2 rkl vettä
2 tl sitruunanmehua
jauhettua valkopippuria
(suolaa)
nippu tilliä

Koristeeksi:
kylmäsavulohta ruusukkeina tai silppuna
tilliä

Pingota voipaperi irtopohjaisen vuoan reunan väliin. Hienonna hapankorput esim. monitoimikoneessa pieniksi murusiksi. Liuota liemikuution palanen veteen ja lisää hapankorppumurut. Sekoita joukkoon vielä sulatettu rasva. Taputtele massa vuoan pohjalle paperin päälle.

Kolmasosa lohesta käytetään koristeluun, joten jos aiot tehdä ruusukkeita, jätä osa hienontamatta. Hienonna lohi veitsellä leikkuulaudan päällä. Hienonna tilli, jätä 1-2 rkl tilliä koristeluun, käytä loppu täytteeseen. Vaahdota kerma. Pehmitä liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 min.

Sekoita täytteen ainekset keskenään, mausta. Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne noin 2 ruokalusikalliseen kuumaa vettä, kaada nauhana täytteeseen, sekoita ja kaada seos vuokaan. Peitä vuoka esim. isolla pakastuspussilla ja teippaa suu kiinni. Anna hyytyä jääkaapissa muutamia tunteja tai yön yli.

Irrota vuoan reunat varovasti, siirrä torttu tarjoiluvadille, koristele lohisilpulla (tai pyöräytä ruusukkeita), tillillä ja sitruunaviipaleilla.