lauantai, 6. tammikuu 2007
Tuoreita sämpylöitä aamuksi
Taikina valmistetaan siis illalla valmiiksi ja laitetaan jääkaappiin yön ajaksi kohoamaan, luonnollisesti nesteenä käytetään kylmää nestettä ja hiivaakin tulee vähemmän kuin tavallisesti, ei ainakaan tarvitse huolehtia, että onko neste tarpeeksi lämmintä =) Aamulla sitten taikina leivotaan sämpylöiksi, kohotetaan uunissa (40 asteessa) ja paistetaan. Kaikki hoituu noin tunnissa, kohotukseen vajaat ½ tuntia, paisto 10-15 minuuttia, että kaikki muu riippuu miten sukkela itse on pyörittelemään sämpylöitä ja miten nopeasti uuni lämpenee 40 asteesta 225 asteeseen =D Tai mikä estää tekemästä taikinaa aamulla ja sitten saa iltasella nopeasti tuoreita sämpylöitä!
Tuoreita sämpylöitä aamuksi 12 kpl
3 dl kylmää vettä
15 g hiivaa (noin 1/3 pakettia)
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl ruokaöljyä
1 dl ruisleseitä
1½ dl ruisjauhoja
hiivaleipäjauhoja
Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola, siirappi, öljy ja leseet, sekoita ja alusta pehmeäksi taikinaksi hiivaleipäjauhoilla. Peitä kulho muovilla (tai muovipussilla) ja laita jääkaappiin yön ajaksi.
Aamulla leivo taikina sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille, peitä leivinliinalla ja laita uuniin (leivinliinoineen tässä vaiheessa) +40 asteeseen kohoamaan vajaaksi puoleksi tunniksi. Ota sitten pelti pois uunista, nosta uunin lämpötila +225 asteeseen ja paista sämpylöitä 10-15 minuuttia uunin keskitasolla.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.