sunnuntai, 22. huhtikuu 2007
Jauhelihakeitto ja sämpylät
Jauhelihakeitto
1,2 litraa vettä
2 liemikuutiota (esim. liha ja kasvis)
400 g jauhelihaa (nauta 10 %)
6 keskikokoista perunaa
3 porkkanaa
3 isoa lehtisellerinvartta
200 g pakastepapuja
n. 10 kpl mausteippureita
2 laakerinlehteä
Kuori perunat ja porkkanat, lohko perunat, kuutioi porkkanat ja lehtisellerit. Ruskista jauheliha, kaada rasva pois. Mittaa vesi kattilaan, kiehauta. Lisää kaikki ainekset papuja lukuunottamatta kiehuvaan veteen, anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, lisää pakastepavut ja anna kiehua, kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele pinnalle pilkottua kevätsipulia. Tarjoa (tuoreen) leivän kanssa.
Sämpylät 18 kpl (isoja)
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
n. 3 rkl ruokaöljyä
1½ dl ruislesettä
2 dl grahamjauhoja
hiivaleipäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola, sokeri, öljy, leseet ja grahamjauhot, sekoita. Alusta taikinaan niin paljon hiivaleipäjauhoja, että saat kimmoisan taikinan. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Jaa taikina 18 osaan ja pyörittele haluamasi muotoisiksi sämpylöiksi, laita leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Paista +225 asteessa noin 15 minuuttia.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.