Vielä oli omenasosetta sen verran jäljellä, että sain tekaistua "Leivo itse hyvää leipää" -kirjan ohjeella limppuja. Enpä ole ennen leipätaikinaan laittanutkaan omenasosetta. Pientä makeutta antavat, vaan ei liikaa, kyllä tämä ihan leivältä maistuu! Kirjan ohjeessa oli 11-12 dl vehnäjauhoja, älä lisää kaikkea kerralla, säästä osa pöydän jauhotukseen. Itse käytin n. 9 dl näistä itse taikinaan. Suosittelen yleiskonetta taikinan tekoon tai reilusti ruista ranteeseen, taikina on tosi jämäkkää! Limput mahtuvat uunipannuun, jonka koko on 20 x 30 cm eli tarvitsee voidella vain yksi "vuoka". Itse käytin Teeman vuokaa, jossa on siis aika matalat reunat, mutta hyvin kyllä pysyivät kasassa eivätkä alkaneet valumaan laitojen yli =) Tai tietysti voi paistaa isolla uunipellilläkin.

770390.jpg

Omenaiset täysjyvälimput   4 kpl

1 pala tuorehiivaa (50 g)
5 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä
2 dl ruisrouhetta
2 dl vehnärouhetta
2 dl omenasosetta
1 rkl suolaa
5 dl karkeita ruisjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja taikinaan + hieman pöydälle leipomisvaiheessa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola, öljy, rouheet, omenasose, ruisjauhot ja osa vehnäjauhoista, alusta hiljalleen lisää vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä leivinliinalla ja kohota 40 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle, alusta tarvittaessa vielä hieman lisää vehnäjauhoja, jaa neljään osaan ja muotoile kulmikkaiksi limpuiksi. Voitele uunipannu, jonka koko on 20 x 30 cm ja nosta limput siihen. Pistele limput ja kohota peitettynä puolisen tuntia. Paista uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Jäähdytä ristikolla leivinliinalla peitettynä.