Yleensä olen tehnyt joululaatikot tällä tapaa eli paistanut uunissa porkkana- ja lanttusoseen, johon olen sekoittanut kananmunaa, ruokakermaa ja mausteita. Nyt olen ihastunut tähän piparinmakuiseen juuressoselaatikkoon, kun siinä maistuvat monenlaiset juurekset. Tänä vuonna teinkin sitten näiden kahden ohjeen "sekoituksen", juuressoseeseen tuli siis porkkanaa, lanttua, juuriselleriä, palsternakkaa ja sipulia (ohjeen määrät kuorittuina), mausteeksi jauhettua muskottipähkinää, valkopippuria, suolaa ja siirappia. Juuston jätin pois, sillä varmaankin joulun aikaan tulee syötyä juustoja muutenkin ;) Mikäli haluat, ripottele korppujauhoa pinnalle ennen paistamista, itse jätän sen pois. Nämä laatikot tein jo tässä aikaisemmin pakastimeen, paistoin valmiiksi kahdessa 0,85 litran foliovuoassa. Ota hyvissä ajoin sulamaan jääkaappiin ja kuumenna uunissa +200 asteessa.

Mausteiden määrää en tarkkaan mittaile, maistelen välillä ja lisäilen tarpeen mukaan. Aloita mausteissa pienellä määrällä, n. ½ tl ensin ja sitten lisää, suolaa voi laittaa tähän määrään ensin n. 1 tl ja siirappia vähän reilummin 2-3 rkl, maista ja lisää oman maun mukaan.

2162105.jpg

Joulun juuressoselaatikko

500 g porkkanoita
300 g lanttua
1 iso sipuli
150 g juuriselleriä
200 g palsternakkaa
n. 5 dl vettä
1 tl suolaa

Lisää soseeseen:
n. 1 prk ruokakermaa (2-2½ dl, 7 %)
2 kananmunaa
suolaa
jauhettua muskottipähkinää
jauhettua valkopippuria
siirappia

Kuori juurekset (ohjeen määrät kuorittuina), paloittele ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvesi talteen ja soseuta juurekset, lisää muutama ruokalusikallinen keitinvettä pikku hiljaa joukkoon, että saat tasaisen soseen. Sekoita ruokakerma ja mausteita soseen joukkoon, tarkista maku. Huom! Lisää ruokakerma pikku hiljaa ja tarkkaile, ettei tule liian löysää (riippuu paljonko vettä on lisätty soseuttamisvaiheessa). Riko kananmunat kulhoon, sekoita rakenne rikki esim. haarukalla ja sekoita soseen joukkoon. Kaada voideltuun uunivuokaan, tasoita pinta ja kuvioi lusikalla. Paista +200 asteessa tunnin verran.