Kohta alkaa olla joululeivonnaisten leipomisen tai ainakin suunnittelun aika, enää parisen kuukautta jouluun! Liha-riisipasteijat ovat herkullisia, mutta se taikina... se on niin rasvaista. Kokeilin samaa täytettä kevyempään piiraspohjaan, jolla olen monet piiraat leiponutkin. Tuloksena oli maukas ja ruokaisa piiras, oiva vaihtoehto pasteijoille. Täytteestä voi jättää keitetyt kananmunat poiskin, sillä ruokakerman kanssahan siihen lisätään vielä raakoja kananmunia.

Ruokaisa jauheliha-riisipiiras

Pohja:
1 dl kaurahiutaleita
1 dl sämpyläjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ dl juoksevaa margariinia
1 dl vettä

Täyte:
200 g jauhelihaa (nauta 10 %)
2 dl keitettyä riisiä
2 kananmunaa
1 tl suolaa
mustapippuria
valkopippuria
valkosipulijauhetta

Päälle:
paksuja tomaattiviipaleita (2-3 tomaattia)
2 dl ruokakermaa (7 %)
2 kananmunaa
2 dl kevyttä juustoraastetta

Valmista ensin täyte. Ruskista jauheliha. Keitä kananmunat koviksi (10 min.), jäähdytä, kuori ja hienonna haarukalla. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja mausta, tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan mausteita.

Voitele pyöreä piirasvuoka. Sekoita pohjan kuivat aineet, lisää margariini ja vesi joukkoon, sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Painele piirasvuoan pohjalle ja reunoille, käytä hieman jauhoja apuna. Kaada jauhelihaseos pohjalle, lado tomaattiviipaleita päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle. Riko kananmunat kulhoon ja lisää ruokakerma, vatkaa kevyesti esim. haarukalla, että kananmunien rakenne rikkoontuu. Kaada piiraan pinnalle. Paista uunissa +200 asteessa noin puoli tuntia.