Periaatteessahan kaikki vehnäjauhoja ym. gluteenia sisältävät leivontaohjeet voi muuttaa gluteenittomiksi käyttämällä saman määrän gluteenittomia jauhoja, mutta tässä on joitakin ohjeita, joita olen kokeillut ja alempana linkit blogiteksteihin, joissa on gluteenittomia leivontaohjeita.

Gluteeniton täytekakkupohja/kääretorttupohja


6 kananmunaa
2½ dl sokeria
8 rkl perunajauhoja
3 rkl gluteenitonta vaaleaa jauhoa
3 tl leivinjauhetta
2 rkl vanilliinisokeria

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon, sekoita varovasti. Levitä taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Paista +200 asteessa noin 8 minuuttia.

Kumoa puhtaalle leivinliinalle, poista leivinpaperi, anna jäähtyä. Kokoa täytekakuksi. Tarjoiluvadin koosta riippuen leikkaa esim. kolmeksi suorakaiteen muotoiseksi palaksi tai neljäksi noin neliön muotoiseksi palaksi.  Jos suorakaiteet ovat liian pitkät vadillesi, kuten minulla käy, niin leikkaa jokaisen suorakaiteen päästä palat pois ja kokoa niistä neljäs kerros kakkuun. Älä pelästy, vaikka pohja tuntuu aika nahkealta ja on vaikea leikata, vaikka olisit paistanut "tarpeeksi", se on aivan "normaalia", kun tekee perunajauhosta/gluteenittomista jauhoista.

Vinkki: Gluteenittomat jauhot voi tässä korvata 3 rkl:lla perunajauhoa tai vaikka Maizenalla. Tämä kannattaa paistaa kääretortun pohjan muodossa pellillä, ei vuoassa. Tästä tulee tosi iso kakku. Kostuta varovaisesti. Jos vehnäjauholla tehtyyn kakkuun annetaan yleensä ohjeeksi kostuttaa ½ dl nestettä/kananmuna, niin sillä tavalla laskien tähän pitäisi laittaa 3 dl kostutusnestettä, mikä on liikaa, joten puolet siitä määrästä riittää eli kostuta 1½ dl:lla nestettä. Tai rullaa pohja kääretortuksi tai tee leivoksia. Vanilliinisokeria lisätään sen vuoksi, ettei kananmunan maku tule häiritsevästi esiin, niitä käytetään todellakin 6 kpl.

Banaanimuffinssit  gluteeniton 12 kpl

2½ dl gluteenittomia jauhoja
1 dl kaurahiutaleita
3 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 rkl piparkakkumaustetta
3 banaania (mieluiten tummuneita, "kypsiä")
1 kananmuna
50 g sulatettua margariinia

Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Muusaa banaanit esim. haarukalla ja sekoita jauhojen joukkoon. Lisää vielä muna ja sulatettu margariini. Sekoita tasaiseksi.

Laita muffinssipellin koloihin paperivuoat ja annostele taikina vuokiin. Paista +200 asteessa noin 13-15 minuuttia uunin keskitasolla.

Jos ei satu olemaan piparkakkumaustetta, niin esim. kaneli käy, sitä ehkä vähän vähemmän kuin ruokalusikallinen. Nopeimmin pääsee, jos käyttää margariinia pullosta. Paperivuoat tulevat aika täyteen, että tästä saattaisi tulla ehkä 14 kappalettakin, mutta en halua laittaa uuniin pelkästään kahta muffinssia...

Peruna-paprikakääretorttu

Pohja:
6 isoa jauhoista perunaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
mustapippuria

Täyte:
1 punasipuli
1 punainen paprika
15 basilikan lehteä
muutama oliivi
100 g fetajuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
suolaa
mustapippuria

Kuori perunat ja raasta ne hienoksi (ota irtoava neste mukaan). Sekoita perunaraaste, kananmunat, suola ja pippuri tasaiseksi massaksi. Kaada seos voidellun leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille ja levitä ohueksi levyksi (noin 30 x 35 cm). Paista +200 asteessa alimmalla tasolla noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä.

Tee täyte. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna myös paprika, basilika ja oliivit. Murenna feta ja yhdistä kaikki täytteen aineet tuorejuustoon. Levitä täyte pohjan päälle ja kääri levy rullalle. Kääri folioon ja anna jähmettyä jääkaapissa, ennen kuin leikkaat viipaleiksi. Tarjoile kylmänä tai lämmitettynä.

Tässä oli yksi täytevaihtoehto, niitähän voi keksiä itse vaikka millä mitalla. Rullan väri ei ole kovin nätti, sellainen ruskean vihertävä, mutta rullanhan voi päällystää vaikka tuorejuustolla, jos tarjoilee kylmänä.


Linkkejä blogiteksteihini, joissa on gluteenittomia leivonnaisia:

Synttärit

Kahvikestit

Synttärikahvit

Synttärit jatkuvat


Yksittäisiä ohjeita:

Riisipohjainen kinkkupiiras

Riisipohjainen kalapiiras

Perunarulla

Taatelikakku

Riisipohjainen tonnikalapiiras

Hyydytetty kuningatartorttu

Kinkku-herkkusienipiiras

Päällystetty vanilja-karpalokääretorttu