Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin mustia viinimarjoja, itselläni oli vain punaisia, joten sitten syntyi punaherukka-marenkipiiras ;)

166245.jpg

Herukka-marenkipiiras

Pohja:
150 g margariinia
2 keltuaista
1 dl sokeria
1 dl maitoa
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Pinnalle:
4 dl viinimarjoja

Marenki:
2 valkuaista
1½ dl sokeria

Sulata margariini (tai käytä pullomargariinia). Lisää jäähtyneen margariinin sekaan maito, sokeri ja keltuaiset. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää maitoseoksen joukkoon. Sekoita mahdollisimman vähän. Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan. Ripottele taikinan pinnalle viinimarjat.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja levitä vaahto marjojen päälle. Paista uunin alimmalla ritilätasolla +175 asteessa noin 40 minuuttia.

Keltuaisten ja valkuaisten erottaminen: Ota valmiiksi kulhot, joihin laitat keltuaiset ja valkuaiset sekä pieni kuppi, esim. kahvikuppi tai jälkiruokakulho. Kopauta kananmunan kuori halki kupin reunaan ja anna valkuaisen valua kuppiin. Varo, ettei keltuaista pääse yhtään valkuaisen joukkoon, sillä silloin marenki ei vatkaudu. Jos näin pääsee käymään, ota uusi kuppi ja paista niistä "missatuista" kananmunista vaikka munakasta tai käytä muuhun leivontaan, missä tarvitaan kokonaisia kananmunia. Kun olet saanut toisen kananmunan eroteltua, kaada keltuaiset ja valkuaiset kulhoihinsa ja tee sama operaatio vielä toisella kananmunalla.

Marengin vatkaaminen: Työvälineiden pitää olla ehdottoman puhtaita ja kuivia. Aluksi tuntuu, että eihän tästä mitään tule, mutta kyllä se siitä!! Marenki on valmista, kun voit kääntää vatkauskulhon ylösalaisin ja vaahto pysyy kulhossa.

Kannattaa käyttää melko suurta piirasvuokaa tai käyttää esim. irtopohjavuokaa, ettei piiras kuohu yli. Itselläni oli 32 x 24 cm:n kokoinen piirasvuoka, reunat noin 2 cm, joka juuri ja juuri riitti, ettei piiras "tullut" yli laitojen.