Syksyn ehdoton must, kaalipata. Itse pidän sellaisesta kaalilaatikosta ja kaalipadasta, missä ei ole riisiä. Siirappia omaan versiooni tulee aika paljon, koska pidän makeahkosta kaalipadasta. Tähän olisi voinut lisätä pekoniakin, mutta tuossa viikonloppuna tuli jo käytettyä pekonia kaalipiiraisiin, että jätin väliin tästä padasta. Ehdottomasti survottua puolukkaa ripauksella sokeria maustettuna pitää olla kyytipojaksi, siksi tuossa kuvassa näkyy punaista nestettä, kun puolukka on vaan survottu eikä hilloa.

167541.jpg

Kaalipata

1 kg kaalia suikaloituna (reilun 1 kg:n painoinen kaali kokonaisena)
3 porkkanaa
2 sipulia
400 g jauhelihaa
1 kasvisliemikuutio
2 dl vettä
meiramia
valkopippuria jauhettuna
2-3 rkl siirappia
(suolaa)

Käytä suurta, korkeareunaista paistinpannua (haudutuspannua) tai ruskista erissä paistinpannulla ja kaada kattilaan, jossa loppuhaudutus hoituu. Suikaloi kaali. Koska kantaosaa ja kovaa sisustaa ei käytetä, reilun kilon painoisesta kaalista tulee noin kilon verran suikaleita. Kuori ja viipaloi porkkanat, kuori ja pilko sipulit. Ruskista jauheliha pannulla, lisää sipuli ja porkkanat, kääntele hetken aikaa, lisää sitten kaali ja loraus vettä (n. 2 dl). Lisää mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä ainakin tunnin ajan, sekoita välillä. Lisää tarvittaessa vettä, mutta kaalistakin irtoaa nestettä, ettei sitä tarvitse paljoa lisätä. Mitä kauemmin malttaa hauduttaa tai on aikaa, sitä parempaa tulee, mutta tunnin verran ainakin olisi hyvä. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Sen verran poikkesin "tyylistäni" jauhelihan ruskistamisessa, etten kaatanut rasvaa pois, kuten yleensä teen. Käytin naudan jauhelihaa, 10 % rasvaa.