Maku on samantyylinen kuin kaupan "maalaisleivissä", muoto vaan erilainen. Teen leivän mieluiten "reikäleiväksi", se kypsyy mielestäni tasaisemmin kuin limpun muodossa. Tällä kertaa tein vähän ohuempia leipiä, kun näistä on tarkoitus tehdä eväsleipiä ja mahtuvat siten paremmin eväsrasiaan ;) Jos haluat muhkeampia leipiä, jätä kaulitessa paksummaksi kuin 2-3 cm. Käytän hiivaleipäjauhojen lisäksi aina jotain muuta jauhoa muutaman desin, mitä nyt kaapista sattuu löytymään.

167547.jpg

Maalaisleipä  2 kpl

3 dl kädenlämpöistä vettä
½ pakettia tuorehiivaa (25 g)
1 tl suolaa
1 rkl sokeria tai juoksevaa hunajaa
2 rkl ruokaöljyä tai sulaa margariinia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
1 dl vehnänalkioita
hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää sokeri/hunaja, suola ja öljy. Lisää kaurahiutaleet, ruisjauhot ja vehnänalkiot, sekoita. Alusta joukkoon niin paljon hiivaleipäjauhoja, että saat kimmoisan taikinan. Kohota liinan alla noin puoli tuntia. Jaa taikina kahteen osaan, vaivaa ilmakuplat pois jauhotetulla pöydällä, muotoile pyöreiksi palloiksi. Kauli pallot pyöreiksi levyiksi, joiden paksuus on 2-3 cm. Nosta leivinpaperin päälle pellille ja ota pyöreällä piparkakkumuotilla tai pienisuisella lasilla keskeltä palat pois (ks. kuva alla) ja pistele haarukalla. Anna kohota liinan alla jälleen puolisen tuntia. Paista +200 asteessa 25 minuuttia uunin toiseksi alimmalla ritilätasolla. Leipä on kypsä, kun pohjaan kopauttaessa kuuluu kumea ääni.

167542.jpg

Yllä olevassa kuvassa leivät odottavat toista kohotusta. Ne pienet sämpylän näköiset ovat leipien "reiät", paista ne siinä samalla kovakuorisiksi sämpylöiksi.