Tämä on monikäyttöinen kastike, jota itse käytän pizzan päällä ja pastan tai riisin kanssa, joskus tacokuorten tai tortillojen välissä. Tästä satsista riittää kastiketta pizzan päälle kahteen uunipellin kokoiseen pizzaan. Perheen koon mukaan 1-2 kertaan pastakastiketta. Yleensä pakastan toisen puolen ja käytän myöhemmin. Ammattikokit neuvovat laittamaan pyreen pannulle ja paahtamaan sitä hetken, mutta itse en laita, kun haluan ylimääräisen rasvan pois ja taas jos pyreen laittaa jo jauhelihan joukkoon, se "sitoo" rasvaa eikä se valu pois. Käytän kyllä naudan jauhelihaa (10 % rasvaa), mutta kyllähän siitäkin irtoaa aika lailla rasvaa. Mieluiten käyttäisin paistijauhelihaa (7 % rasvaa), mutta kustannussyistä pitää tyytyä hieman rasvaisempaan… Tällä kertaa tein vain pelkän kastikkeen ja laitan pakastimeen odottamaan käyttöä kiireisten viikkojen varalle.

166839.jpg

Tomaatti-jauhelihakastike

400 g jauhelihaa
2 purkkia tomaattimurskaa (yht. 800 g)
1 purkki tomaattipyrettä (70 g)
4 valkosipulinkynttä
2 sipulia
1 dl vettä
2 tl hunajaa tai sokeria
mausteita maun mukaan: oregano, pippuri, aromisuola, Tabasco

Kuori ja pilko sipulit, kuori valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha, lisää pilkotut sipulit, murskaa valkosipulinkynnet joukkoon, kääntele hetken. Valuta enin rasva pois. Kaada jauheliha kattilaan ja lisää tomaattimurska ja –pyre, tilkka vettä (noin 1 dl) ja mausteita. Anna hautua miedolla lämmöllä noin tunnin ajan, sekoita välillä. Lopuksi tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita teidän perheen makumieltymyksiä vastaavaksi.