Eikö olisikin ihanaa saada aamukahvipöytään aivan tuoreita ja itsetehtyjä, rapeakuorisia sämpylöitä? Olen monesti viikonloppuina aamulla haikaillut tuoreesta leivästä, vaikka voihan sitä turvautua pakastealtaan antimiinkin, mutta itsetehty on aina itsetehtyä! Jos aikaa on tunnin verran odotella aamusella, niin tässä olisi ohje, jonka löysin MTV3:n leivontanurkasta. Käytä jauhoina mistä itse pidät, laitoin tuohon ohjeeseen, mitä itse käytin.

Taikina valmistetaan siis illalla valmiiksi ja laitetaan jääkaappiin yön ajaksi kohoamaan, luonnollisesti nesteenä käytetään kylmää nestettä ja hiivaakin tulee vähemmän kuin tavallisesti, ei ainakaan tarvitse huolehtia, että onko neste tarpeeksi lämmintä =) Aamulla sitten taikina leivotaan sämpylöiksi, kohotetaan uunissa (40 asteessa) ja paistetaan. Kaikki hoituu noin tunnissa, kohotukseen vajaat ½ tuntia, paisto 10-15 minuuttia, että kaikki muu riippuu miten sukkela itse on pyörittelemään sämpylöitä ja miten nopeasti uuni lämpenee 40 asteesta 225 asteeseen =D Tai mikä estää tekemästä taikinaa aamulla ja sitten saa iltasella nopeasti tuoreita sämpylöitä!

331032.jpg

Tuoreita sämpylöitä aamuksi   12 kpl

3 dl kylmää vettä
15 g hiivaa (noin 1/3 pakettia)
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl ruokaöljyä
1 dl ruisleseitä
1½ dl ruisjauhoja
hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola, siirappi, öljy ja leseet, sekoita ja alusta pehmeäksi taikinaksi hiivaleipäjauhoilla. Peitä kulho muovilla (tai muovipussilla) ja laita jääkaappiin yön ajaksi.

Aamulla leivo taikina sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille, peitä leivinliinalla ja laita uuniin (leivinliinoineen tässä vaiheessa) +40 asteeseen kohoamaan vajaaksi puoleksi tunniksi. Ota sitten pelti pois uunista, nosta uunin lämpötila +225 asteeseen ja paista sämpylöitä 10-15 minuuttia uunin keskitasolla.