Joulun aikaan monessa keittiössä tehtiin näitä herkullisia lohirullia. Tarkoitushan on vaan laittaa rulla pariksi tunniksi pakastimeen, että se kohmettuu ja on helpompi leikata. Itse tein lohirullan kuitenkin muutamaa päivää ennen joulua pakastimeen odottamaan. Jollain ilveellä sain umpijäisen pötkylän kahteen osaan, kun tarvitsin vain puolikkaan, enkä ollut hoksannut sitä puolikohmeisena leikata :) Toinen puolikas jäi siis joulun jäljiltä pakastimeen, tässä veneperunoiden ja höyrytettyjen porkkanalohkojen kaverina sitten söimme.

357726.jpg

Veneperunat

4 kpl suuria Rosamunda-perunoita
ruokaöljyä
suolaa
Santa Marian Chili Explosion -maustetta tai pippuria tms.

Harjaa perunat ja kuivaa. Halkaise pitkittäin ja halkaise vielä puolikkaat kahteen tai kolmeen osaan riippuen perunan koosta, että saat nättejä veneitä. Kaada tilkka ruokaöljyä lautaselle ja kasta halkaistut pinnat öljyyn, lado leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele kevyesti suolaa ja chiliä päälle, tai vaikkapa omia lempimausteitasi. Paista uunissa +200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes perunat ovat kypsiä.

Tässä Pirkan ohje lohirulliin:

300 g kylmäsavu- tai graavilohta
1 tlk (100 g) maustettua tuorejuustoa (katkarapu, yrtti)
1 dl kuohukermaa
tilliä
ruohosipulia
sitruunalohkoja

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita juuston joukkoon hienonnetun tillin ja ruohosipulin kanssa. Levitä ohuet kalaviipaleet limittäin folion, kelmun tai leivinpaperin päälle niin, että ne muodostavat suorakaiteen muotoisen levyn. Levitä sen päälle juustoseos. Kääri levy rullalle kääretortun tapaan ja pane pakastimeen pariksi tunniksi, jolloin se on helpompi viipaloida. Tarjoa rullat salaatinlehtien päällä ja koristele tillillä ja sitruunalohkolla.