Ohjeen olen löytänyt joskus kymmenisen vuotta sitten jostain lehdestä ja siitä lähtien tätä kakkua olen tehnyt synttäreille vaihdellen lohitortun kanssa. Leipänä käytin noin puolet ja puolet ruispaahtoleipää ja grahampaahtoleipää (aivan hyvin voi itse leipoa leivänkin). Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut pohjan kostuttamista, mutta olen huomannut, että kannattaa pikkaisen kostuttaa leipäkerrosta, esim. lihaliemellä, maidolla tms., ettei leipäkerros ihan murene, kun sitä leikkaa. Tämä on tärkeää varsinkin, jos tekee gluteenittomasta leivästä. Kuten tuossa ylempänä jo kerroinkin, tuli hieman kiire saada kahvit pöytään, joten esim. reunojen siistiminen jäi, mutta eihän se makua haitannut =)

576442.jpg

Hyydytetty voileipäkakku

Pohja:
reilu 300 g vuokaleipää (esim. paahtoleipä, vuokaleipä tms.)
100 g voita (käytin Oivariinia)

Kostutukseen:
maitoa, lihalientä tms.

Täyte:
8 liivatelehteä
300 g kinkkua
1-2 mauste- tai suolakurkkua
1 paprika
2 dl ranskankermaa
2 dl kermaviiliä
2 tl Provencen yrttimaustetta
2 rkl sinappia
1 tl sokeria
½ tl rouhittua pippurisekoitusta
1 dl ruohosipulisilppua (noin yksi nippu)

Kuutioi kinkku, paprika ja suolakurkku pieniksi kuutioiksi ja silppua ruohosipuli. Sekoita ranskankerma ja kermaviili, mausta seos ja lisää kinkku-, paprika- ja suolakurkkukuutiot sekä ruohosipulisilppu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään, runsaaseen veteen noin 5 minuutiksi. Kuumenna pieni tilkka vettä, purista liivatteet kuiviksi ja liuota ne kuumaan vesitilkkaan. Kaada liivateseosta ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Laita jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet pohjan (mutta älä unohda täytettä jääkaappiin pitkäksi aikaa, ettei se ehdi jähmettyä!).

Hienonna leipä kuorineen monitoimikoneessa murusiksi tai esim. raasta raastinraudalla. Sulata voi ja sekoita leipämurujen joukkoon. Pingota irtoreunavuoan reunojen ja pohjan väliin voipaperi ja levitä puolet leipäseoksesta pohjalle, taputtele tiiviiksi. Kostuta hieman.

Kaada päälle puolet täytteestä, tasoita, ja sen päälle loput leipäseoksesta, taputtele tasaiseksi ja kostuta varovasti. Levitä päällimmäiseksi loput täytteestä, tasoita ja peitä vuoka kelmulla. Laita jääkaappiin yön yli. (Jos kelmu ei tahdo pysyä, laita vuoka esim. suureen pakastuspussiin ja teippaa suu tiukasti kiinni.)

Irrota reunat varovaisesti, siisti kakun reunat, irrota varovasti pohjapaperi ja siirrä tarjoiluvadille. Koristele.