Tahtoi tai ei, loma loppuu... ja pitää alkaa ajattelemaan arkea ja etenkin aamuja ja eväitä... Tietysti on vähän hassua pakastaa "vettä", mutta olen huomannut tämän tavan ainakin omalla kohdallani erittäin näppäräksi ideaksi ja nopeuttaa aamuaskareita =) Miehellä ei ole mahdollisuutta töissä lämmittää ruokia, joten eväät pitää ottaa mukaan ruokatermariin kylmänä tai kuumana. Aamulla esim. keitto pitää joka tapauksessa kiehauttaa liedellä, että pysyy kuumana, joten tämä pakastushomma toimii ainakin meillä oikein hyvin. Eli kiehautan kattilassa nakki- tai jauhelihakeiton "pohjan", jäähdytän ja pakastan sopivissa erissä. Edellisenä iltana otan sulamaan rasian huoneenlämpöön. Lisäksi kuorin 2-3 perunaa, lohkon pieniksi paloiksi ja laitan kulhoon veteen, kansi päälle ja jääkaappiin aamua odottamaan. Sitten aamulla vaan sulanut liemi ja perunapalat kattilaan ja keitto valmistuu itsestään muutamassa minuutissa. Tarpeen mukaan lisään tilkan vettä ja jos esim. keitettyjä kasviksia on jäänyt muutama ruokalusikallinen edelliseltä päivältä, lisään nekin joukkoon ihan viimeiseksi, että vaan kuumenevat.

757418.jpg

Vasemmalla jauhelihakeittoa ja oikealla nakkikeittoa jäähtymässä.

Keittopohja  3 reilua annosta

1 litra vettä
2 liemikuutiota
muutama maustepippuri
1 pussi keittojuureksia (200 g)
10-12 kpl nakkeja tai 400 g jauhelihaa (nauta 10 %)

Kiehauta vesi, liemikuutiot, pippurit ja keittojuurekset. Lisää pilkotut nakit tai ruskistettu jauheliha, kuumenna ja ota pois liedeltä. Anna jäähtyä hieman, annostele kolmeen pakastusrasiaan, jäähdytä ja pakasta.

Ota rasia sulamaan edellisenä iltana huoneenlämpöön. Aamulla lisää 2-3 pilkottua perunaa ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä.

757419.jpg

Teippirullan päällä suoraan teippiin on vaikea kirjoittaa. Niinpä ainakin silloin, kun on monta "nimilappua" kirjoitettavana pakastettaviin ruokiin, repäisen maalarinteipistä palaset, lätkäisen kevyesti pöydänkanteen kiinni ja kirjoitan siinä. Paljon nopeampaa kuin yrittää teippirullan päällä nyhertää =D