Kesäloma loppuu, ei sille mitään mahda, maanantaina töihin... Viikonlopun kunniaksi tein kakun, ehkä se vähän lievittää ankeutta! Ei vaiskaan, työpaikalle on mukava palata, mukavien työkavereiden joukkoon. Ohjeen olen napannut Sekasopan Marielta, hän on tehnyt Pirkan ohjeella kinuskihyytelöä ja ideoinut sen kakuksi. Minun versiossani on kääretorttupohja (hiivaleipäjauhoilla) ja päällä maitosuklaarouhetta, murskattua marenkia ja puna- ja mustaherukoita. Happamat herukat eivät kaipaa lisäsokeria, koska kaverina on marenkia. Marenkimuruset eivät aivan heti sula, sillä alla on kerros suklaarouhetta. Koristelin kakun eilen iltapäivällä ja vielä tänään aamulla kakun jämiä syödessämme marenki oli kuivaa. Käytin 20 cm:n irtopohjavuokaa, mahtuisi varmaan myös 18 cm:n vuokaan?

Kinuskihyytelökakku

Kääretorttupohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl hiivaleipäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan, sekoita varovasti sekaisin. Kaada leivinpaperin päälle uunipellille ja paista +225 asteessa 5-7 minuuttia. Kumoa puhtaalle leivinliinalle. Anna jäähtyä. Leikkaa irtopohjavuoan pohjan kokoinen pala (halkaisija 20 cm).

Kinuskihyydyke:
2 dl valmista kinuskikastiketta
2 dl Flora Vispiä (tai kuohukermaa)
3 liivatelehteä

Kostutukseen maitoa

Koristeeksi marjoja, suklaarouhetta, murustettua marenkia

Pingota irtopohjavuoan pohjaan leivinpaperi, leikkaa ylimääräinen pois. Nosta jäähtynyt kääretorttulevyn pala pohjalle. Kostuta torttupalaa hieman maidolla (käytä pullasutia maidon levittämiseen.) Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Laita liivatelehdet pehmenemään veteen noin 5 minuutiksi. Kuumenna kinuskikastike teflonkattilassa (hämmennä kuumennuksen aikana) ja liuota kuivaksi puristetut liivatelehdet kastikkeen joukkoon. Nosta kattila pois liedeltä jäähtymään. Kun kastike alkaa hieman hyytyä, kaada se hiljalleen kermavaahdon joukkoon, sekoita varovasti koko ajan. Kaada seos pohjan päälle vuokaan, tasoita pinta, sujauta vuoka isoon pakastuspussiin ja nosta jääkaappiin. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Nosta hyytynyt kakku tarjoiluvadille (jätä vuoan pohjalevy alle, on helpompi nostaa), koristele. Mikäli et käytä koristeluun marjoja, tarjoa niitä erikseen lisäksi joko sellaisenaan tai soseutettuna.

Vinkki 1: Leikkaa lopusta torttulevystä sopivan kokoisia pyörylöitä (minkä kokoisia irtopohjavuokia on käytössä) ja pakasta, saat nopeasti pohjia hyydykekakkuihin. Tämän vinkin olen oppinut Hellapoliisilta.

Vinkki 2: Vaahdota koko purkillinen Flora vispiä ja ota noin 1/5 pois eli kakkuun tulee 2 dl:n edestä vaahdotettua kermaa. Tee jälkkäri kääretorttupohjan reunapaloista, erilleen otetusta kermasta ja vaikka marjoista/hillosta, kokoa annokset esim. pieniin jälkiruokakulhoihin.