Kun syksyn merkkejä enteilee ilmassa, alkaa Katariinan keittiössä porista kaalipata kerran jos toisenkin! Jostain syystä en pidä riisistä kaalipadan tai -laatikon joukossa (!), niin olen korvannut sen rikoituilla täysjyväohrasuurimoilla. Voihan ne jättää poiskin, siinä tapauksessa älä lisää vettä kuin ihan tilkkasen, ettei tule kovin vetistä. Tällä kertaa paistelin kaalin pekonin rasvassa enkä sitten muuta lihaa lisännytkään. Täältä löytyy jauhelihaa sisältävä versio. Jonkun verran pilkkomista on, mutta pata valmistuu itsestään liedellä eikä säikähdä pidempääkään haudutusta, minusta maku vaan paranee, mitä pidempään pataa hauduttaa.

Pekoninen kaalipata

1 kg kaalia
5 keskikokoista porkkanaa
2 sipulia
1 pkt Amerikan pekonia
2 dl vettä
1 dl rikottuja täysjyväohrasuurimoita
3 rkl siirappia
1 tl suolaa
2 tl kuivattua meiramia

Suikaloi kaali ja pekoni. Kuori porkkanat, leikkaa paksuhkoiksi viipaleiksi (noin 3 mm). Kuori sipulit ja silppua. Käytä isoa haudutuspaistinpannua: Laita pekoninpalaset kylmälle pannulle, pannu sitten kuumenemaan levylle ja kun pekoni alkaa tiristä, sekoittele puuhaarukalla/lastalla. Lisää sitten silputtu sipuli ja kääntele hetken aikaa, että sipuli pehmenee. Lisää niin paljon kaalisuikaleita kuin mahtuu, sekoittele pohjia myöten ja kun kaali alkaa painua kasaan (eli pannulla on tilaa), lisää loputkin kaalit ja paistele hetkisen. Lisää loput ainekset paitsi meirami, sekoita ja anna hautua kannen alla ainakin 45 minuuttia, että suurimot kypsyvät. Sekoittele välillä ja lisää tarpeen mukaan tilkka vettä (huomaa, että kaalistakin irtoaa nestettä). Lisää meirami ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Mikäli on aikaa, anna hautua pidempäänkin. Tarjoa lisäksi puolukkaa maun mukaan (sellaisenaan, hillona tai survoksena).

Ellei sinulla ole isoa haudutuspaistinpannua, ruskista kaali muutamassa erässä paistinpannulla (lisää tarvittaessa rasvaa paistamiseen, esim. Oivariinia) ja jatka kypsennystä kattilassa.

Sähkönsäästövinkki: Sammuta liesi 45 minuutin kohdalla ja anna hautua kannen alla vielä jonkin aikaa.