Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Tästä piparinmakuisesta juuressoselaatikosta taitaakin tulla meidän perheen itsenäisyyspäivän "perinneruoka". Tällä kertaa korvasin Emmental-raasteen homejuustolla ja jätin korppujauhot pois. Koska laatikossa ei ollut sitten korppujauhoja sitomassa nestettä, vähensin myös ruokakerman määrää. Ja tietysti vähensin myös suolan määrää, sillä homejuustossahan sitä löytyy... Mittasin taas juuresten määrät kuorittuina eli vähän reilummat määrät niitä kannattaa ostaa (ylimääräiset voi laittaa vaikka juuressosekeittoon tai pieninä kuutioina esim. jauheliha- tai nakkikeittoon). Söimme uunissa paistetun lohen ja keitettyjen perunoiden kanssa. Täältä löydät uunilohen ohjeen.

2123849.jpg

Homejuustoinen juuressoselaatikko

500 g porkkanoita
300 g lanttua
1 iso sipuli
150 g juuriselleriä
200 g palsternakkaa
n. 5 dl vettä
1 tl suolaa
2 dl ruokakermaa (7 %)
1 kiilapala Aura-juustoa murusteltuna (tai yksi 150 gramman pussi Aura-murua)
2 kananmunaa
½ dl siirappia
1½ tl piparkakkumaustetta
1/4 tl jauhettua valkopippuria
½ tl suolaa

Kuori juurekset, paloittele ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvesi talteen ja soseuta juurekset, lisää muutama ruokalusikallinen keitinvettä pikku hiljaa joukkoon, että saat tasaisen soseen (kaikkea vettä ei kannata käyttää, tulee liian löysää). Sekoita kuuman soseen joukkoon murusteltu homejuusto. Anna seoksen jäähtyä ja lisää sitten kaikki muut ainekset, tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Kaada voideltuun isoon uunivuokaan, tee lusikalla kuviota pintaan ja paista +175 asteessa noin 1½ tuntia.