Tästä keitosta saa joka kerta erilaisen vaihtelemalla kasviksia. Kevyemmän version saa jättämällä sulatejuuston pois, mutta näin sunnuntain kunniaksi laitoin puoli pakettia voimakasta Koskenlaskijaa. Kasviksina käytin tässä 2 kpl Rosamunda-perunoita, kukkakaalia ja pari porkkanaa antamaan väriä.
 
Periaate on joka kerta sama: 800 g kasviksia (pari jauhoista perunaa, sitten vaihdellen porkkanaa, kukkakaalia, parsakaalia, herneitä, kaalia, sipulia...) ja litra vettä + yksi kasvisliemikuutio. Sulatejuustona itse tykkään käyttää Koskenlaskijan voimakasta (musta paketti). Pikanttia lisäpotkua antaa muutama tippa Tabascoa, mutta se peittää helposti alleen kasvisten maun. Jos ei satukaan olemaan tarpeeksi tuoreita kasviksia, voi pakastettuja laittaa lisäksi tai käyttää pelkästään pakastettuja.

159232.jpg

Kasvissosekeitto

800 g kasviksia (pari jauhoista perunaa + mieleisiä kasviksia, tuoreita tai pakastettuja)
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
½ pakettia (= 125 g) Koskenlaskija (voimakas) -sulatejuustoa
(tarvittaessa suolaa)

Esikäsittele kasvikset tarpeen mukaan (kuori, pilko, huuhdo) tai käytä pakastettuja. Kiehauta vesi ja lisää liemikuutio ja kasvikset, keitä kypsäksi. Lisää sulatejuusto palasina (voi jättää siis poiskin) ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tms. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kuvassa on keiton joukossa raejuustoa ja vieressä itse tehty sämpylä, tällä kertaa käytin 2½ dl:n nestemäärään 1 dl kaurahiutaleita, 1 dl ruisjauhoja ja loput hiivaleipäjauhoja (sama perusohje kuin porkkanasämpylöissä tuolla sämpylät-kohdassa, nyt jätin porkkanan pois, kun sitä oli jo keitossa).