Syksyn herkkuja ovat tietysti myös kotimaiset omenat ja niistä valmistetut leivonnaiset. Tässä piiraita kaksin kappalein. Kummassakin piiraassa pohja on sama, toisen päällä on omenoiden lisäksi kauratoscaa, toisen kermaviili-kananmunaseos. Pohjataikinaan voi toki käyttää pelkästään vehnäjauhoja (tai hiivaleipäjauhoja). Kauratosca maistuu myös ilman piiraspohjaakin, niin kuin täällä.

Kauratosca-omenapiiras

Pohja:
100 g margariinia
3/4 dl ruokokidesokeria (tai tavallista)
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1 dl grahamjauhoja
1½ dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:
kotimaisia omenoita noin 4 kpl (riippuu omenien koosta)
2 tl vaniljasokeria
1½ tl kanelia

Pinnalle:
50 g margariinia sulatettuna
½ dl ruokokidesokeria (tai tavallista)
1½ dl kaurahiutaleita

Valmista pohjataikina: Voitele pyöreä piirasvuoka (halk. 23-27 cm). Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan, sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Kuori omenat ja viipaloi. Levitä omenaviipaleet tasaisesti pohjataikinan päälle (niin että pohja peittyy). Ripottele pinnalle vaniljasokeria ja kanelia. Sekoita sulatettu, jäähdytetty margariini, sokeri ja kaurahiutaleet ja ripottele omenaviipaleiden päälle. Paista +200 asteessa noin 25 minuuttia.

Kermaviili-omenapiiras

Valmista pohja kuten ylläolevassa piiraassa.

Täyte:
kotimaisia omenoita n. 4 kpl
1½ tl kanelia
1 prk kevytkermaviiliä
1 kananmuna
½ dl ruokokidesokeria (tai tavallista)
1 tl vaniljasokeria

Kuori ja viipaloi omenat, lado kauniisti pohjan päälle. Ripottele pinnalle kanelia. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään ja kaada omenaviipaleiden pinnalle. Paista +200 asteessa noin 25 minuuttia.