Muutama viikko sitten tilasin Valion uuden leivontakirjan Leivotaan lämpimäisiä ja sieltä bongasin tämän ajankohtaisen ohjeen. Itse tein puolikkaan annoksen ja jauhoina käytin hiivaleipäjauhoja. Kirjoitan alle alkuperäiset ainesuhteet. Ohjeessa luki, että "kaada taikina uunipannulle". Minun taikinani oli kyllä sen verran jäykempää sorttia, että taputtelin sen jauhotetuin käsin leivinpaperin päälle. Niin tai näin, herkullista oli!

Koulun kotitaloustunnilta on jäänyt mieleen, että raparperin kanssa pitäisi aina tarjota jotain maitotaloustuotetta. Kurkkaus Kotimaisten kasvisten sivulle virkisti muistia, miksi se niin olikaan: Raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo kalsiumia ja siksi samanaikaisesti on hyvä syödä jotain maitotaloustuotetta. Näin oksaalihappo sitoo kalsiumin tästä lisänä syötävästä maitotaloustuotteesta eikä luustosta. Lisäkkeeksi sekoittelin vaahdotetusta Flora Vanillasta ja maitorahkasta seoksen. En lisännyt tähän enää sokeria, kun piirakassa sitä on jo aika lailla.

Raparperi-piimäpiirakka  (uunipannullinen)

Pohja:
4 dl sokeria
4 dl piimää
1½ dl pullomargariinia
6½ dl hiivaleipäjauhoja (tai vehnäjauhoja)
1 rkl leivinjauhetta

Päälle:
1½ litraa raparperipaloja
2 dl sokeria

Huutele raparperin varret ja kuori tarvittaessa, paloittele. Kaada raparperipalat laakeaan mikroaaltouunin kestävään astiaan, lisää sokeri ja pehmitä raparperia mikroaaltouunissa 5-8 minuuttia. Sekoita pohjan ainekset keskenään. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille, käytä tarvittaessa hieman jauhoja apuna ja taputtele käsin. Valuta raparperista irronnut neste pois (Huom! Älä heitä hukkaan, käytä esim. kiisselin nesteenä tai mehuksi) ja levitä palaset taikinan päälle. Paista uunissa +200 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.

Vaniljainen rahka

1 prk Flora Vanillaa
1 prk maitorahkaa

Vaahdota Flora Vanilla pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita maitorahkan kanssa sekaisin. (Tarvittaessa lisää sokeria maun mukaan.)