Viikonlopun kunniaksi omenaherkkua vaniljakastikkeen kera. Ohje kuulostaa vaikeammalta kuin itse asiassa on, täytteen ehtii tehdä siinä välissä, kun taikina lepää jääkaapissa eikä rullaaminenkaan ole vaikeaa. Mietin kovasti, minkä kategorian tälle leivonnaiselle laittaisi, pullaa se ei ihan ole, mutta nyt ei tule muuta mieleen, joten sinnepä nyt laitetaan.

179433.jpg

Omenastruudeli

Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
½ kananmunaa (toinen puoli käytetään voiteluun)
½ tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
5-7 rkl vettä

Täyte:
½ kg hapahkoja omenoita
vajaa 1 dl sokeria
1 dl rusinoita
50 g voita tai margariinia
1 dl korppujauhetta
½ dl mantelirouhetta
2 tl kanelia

Voiteluun: ½ kananmunaa
Pinnalle: tomusokeria

Sekoita jauhot, puolikas kananmunasta, suola, öljy ja vesi kiinteäksi taikinaksi. Pane taikina jääkaappiin noin tunniksi kosteaan liinaan kääräistynä (esim. puhdas leivinliina kostutettuna). Sillä välin kuori ja halkaise omenat, poista siemenkodat. Leikkaa omenanpuolikkaat ohuiksi viipaleiksi ja lado kerroksittain sokerin kanssa kulhoon. Sulata rasva (tai käytä pullomargariinia) ja sekoita sen joukkoon korppujauhe.

Leikkaa leivinpaperista noin 45 x 35 cm:n kokoinen pala, ripottele paperin päälle jauhoja ja kauli jauhoja apuna käyttäen taikinasta noin paperin kokoinen ohut levy. Kostutettu talouspaperi leivinpaperin alla estää paperia liikkumasta työpöydällä.

Nostele omenaviipaleet liemestään ja levitä tasaisesti taikinan päälle. Jätä levyn reunoilta muutama sentti ilman täytettä, ettei täyte pursuile rullaamisen aikana. Ripottele omenaviipaleiden päälle rusinat, mantelirouhe ja rasva-korppujauheseos sekä kaneli. Rullaa taikina täytteineen rullaksi. Laita uunipellille toinen leivinpaperi ja nosta rulla sen päälle. Helpoiten nosto onnistuu, kun nostat kaulimisessa käytetyllä paperilla rullan ja kiepautat sitten uunipellille. Muotoile sarveksi ja nipistä rullan päät nätisti kiinni. Voitele pinta kananmunalla. Paista +225 asteessa noin 20 minuuttia.

Tarjoa vähän jäähtyneenä esim. vaniljajäätelön tai vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kanssa. Pinnalle voi ripotella tomusokeria koristeeksi.