perjantai, 8. syyskuu 2006
Omenastruudeli
Omenastruudeli
Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
½ kananmunaa (toinen puoli käytetään voiteluun)
½ tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
5-7 rkl vettä
Täyte:
½ kg hapahkoja omenoita
vajaa 1 dl sokeria
1 dl rusinoita
50 g voita tai margariinia
1 dl korppujauhetta
½ dl mantelirouhetta
2 tl kanelia
Voiteluun: ½ kananmunaa
Pinnalle: tomusokeria
Sekoita jauhot, puolikas kananmunasta, suola, öljy ja vesi kiinteäksi taikinaksi. Pane taikina jääkaappiin noin tunniksi kosteaan liinaan kääräistynä (esim. puhdas leivinliina kostutettuna). Sillä välin kuori ja halkaise omenat, poista siemenkodat. Leikkaa omenanpuolikkaat ohuiksi viipaleiksi ja lado kerroksittain sokerin kanssa kulhoon. Sulata rasva (tai käytä pullomargariinia) ja sekoita sen joukkoon korppujauhe.
Leikkaa leivinpaperista noin 45 x 35 cm:n kokoinen pala, ripottele paperin päälle jauhoja ja kauli jauhoja apuna käyttäen taikinasta noin paperin kokoinen ohut levy. Kostutettu talouspaperi leivinpaperin alla estää paperia liikkumasta työpöydällä.
Nostele omenaviipaleet liemestään ja levitä tasaisesti taikinan päälle. Jätä levyn reunoilta muutama sentti ilman täytettä, ettei täyte pursuile rullaamisen aikana. Ripottele omenaviipaleiden päälle rusinat, mantelirouhe ja rasva-korppujauheseos sekä kaneli. Rullaa taikina täytteineen rullaksi. Laita uunipellille toinen leivinpaperi ja nosta rulla sen päälle. Helpoiten nosto onnistuu, kun nostat kaulimisessa käytetyllä paperilla rullan ja kiepautat sitten uunipellille. Muotoile sarveksi ja nipistä rullan päät nätisti kiinni. Voitele pinta kananmunalla. Paista +225 asteessa noin 20 minuuttia.
Tarjoa vähän jäähtyneenä esim. vaniljajäätelön tai vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kanssa. Pinnalle voi ripotella tomusokeria koristeeksi.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.